Virusu Covid-19 je uspelo uveljaviti referendumsko voljo o zaprtju trgovin ob nedeljah

Po dolgih skoraj 17 letih, od kar je na referendumu večina volivcev podprla predlog za zaprtje trgovin, se je zgodilo, da so trgovine ob nedeljah in dela prostih dnevih zaprte.
Res je, da se je to zgodilo na podlagi vladne odredbe. In lahko bi rekli, da je COVID -19 na nek način celo pripomogel k izpolnitvi referendumske volje ljudstva.
Pa poglejmo, kaj se je v vseh teh letih dogajalo. Po enem letu od referenduma so predstavniki sindikatov in trgovcev dosegli dogovor, da bodo trgovine ob nedeljah vseeno odprte, pri čemer bodo zaposleni ustrezno kompenzirani za nedeljsko in praznično delo in tako je kljub nekaj poskusom tudi ostalo.
Pokazalo se je, da je v tem primeru bil cehovski dogovor močnejši od najvišje stopnje demokratične odločitve ljudstva - referenduma. Naša izvršna oblast pa v vsem tem času ni  znala oziroma ni hotela uveljaviti večinske volje državljanov.
Toliko o tem, izključno le z namenom, da spomnimo saj naš spomin ne deluje selektivno…
 
V zadnjem mesecu so se naše želje in pričakovanja spremenila, spremenil se način življenja, spremenile so se vrednote. Virus nam je pokazal, da znamo preživeti tudi brez nedeljskih nakupovanj. Spomnil nas je, da je  zdravje dragoceno, da je življenje minljivo. Želimo si družbe, druženja z družino in prijatelji, želimo si izletov v naravo, želimo si raziskati neraziskano in uživati življenje na polno.
Vse to potrjuje, da se tudi v slabem lahko zgodi nekaj dobrega. In naj tako tudi ostane. Pokazali smo, da znamo in zmoremo vse potrebno za preživetje nakupiti od ponedeljka do sobote.
Naj bodo nedelje rezervirane za družino, druženje, športne aktivnosti in nabiranje neprecenljivih življenjskih spominov…
 
 Aleksandra Horvat
Predsednica