Mnenje NSTTS

Spoštovani!
Prejeli smo kar nekaj vprašanj v zvezi z objavami v medijih o stavki, predvsem vas zanima naše mnenje, ki ga podajamo v nadaljevanju.
 
Vse državljanke in državljani republike Slovenije smo se znašli v izrednih razmerah, v katerih vsak po najboljših močeh dela vse, da se širjenje virusa čimbolj zajezi in upočasni, da zaščitimo sebe in druge, da pomagamo, da smo strpni in predvsem, da upoštevamo ukrepe, ki jih v naše dobro sprejema vlada.
 
Naše trgovke in trgovci so se znašli v prvih vrstah, kjer so nujno potrebni za oskrbo celotnega prebivalstva. Da prihaja v trgovinski dejavnosti do pomankanja zaposlenih ni od včeraj ali predvčeraj. Vzrok ni Korona virus, ampak katastrofalni medsebojni odnosi, grozljiv delovni čas ter njegovo načrtovanje in absolutno prenizke plače. Vse to bi se v kakšnih drugačnih časih dalo spremeniti s trdim delom sindikata, ki dela v dobro delavcev. Tudi z napovedjo stavke.
 
V času, ko se celotna država nahaja v izrednih razmerah, ko se vsi skupaj trudimo preprečiti najhuje, ko dejansko s svojim odgovornim ravnanjem rešujemo življenja je izsiljevanje s pozivanjem k stavki po našem mnenju neodgovorno in neprimerno.
 
Bolje bi bilo, če bi Sindikat na terenu preveril dejansko stanje in ali delodajalci v zadostni meri skrbijo za varnost in zaščito svojih zaposlenih in že sedaj ukrepal, da bodo delavci za svoje požrtvovalno delo prejeli primerno nagrado. Populistične nastope pa se naj uporabi takrat, ko se bodo podpisovale podjetniške kolektivne pogodbe in kolektivne pogodbe dejavnosti v dobro delavcem in ne delodajalcem.
 
V teh dneh smo velikokrat slišali, da nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Upamo in si želimo, da za nas trgovke in trgovce res ne bo, da se bo prepoznal pomen našega dela in da bodo trgovke in trgovci temu primerno obravnavani in nagrajeni.
 
Prepričani smo, da bodo vsi deležniki, tako Trgovinska zbornica Slovenije kot Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo sprejeli pravilne odločitve in smiselno spremenili Uredbo, ki bo v dobro vseh nas.
 
Ostanite doma in ostanite zdravi!
 
Aleksandra Horvat
Predsednica NSTTS